Czym charakteryzują się wędliny podrobowe?

Wędliny są jednym z większych bogactw kulinarnych klasycznej polskiej kuchni. Jada się je zarówno w postaci dodatków do kanapek, jak i dodaje do tradycyjnych potraw takich jak choćby popularny bigos czy różne zupy od żurku po grochówkę. Poza rarytasami jak szynka, baleron lub polędwica, zainteresowaniem cieszą się również wszelkiego typu kiełbasy od zwyczajnej po krakowską suchą lub parzoną. Wśród wielu typów wędlin naszą specjalnością są także wędliny podrobowe o charakterystycznym i niezwykle wyrazistym smaku. Przekonajmy się, co składa się na tak wielkie uznanie dla wyrobów tego rodzaju i zobaczmy, które z nich są wybierane najczęściej.

Co zaliczamy do wędlin podrobowych?

Wędliny podrobowe wytwarza się przy użyciu równie smacznych co najlepsze kawałki mięsa, lecz nieco rzadziej jadanych w swej zwykłej postaci elementów tuszek zwierzęcych. W ten sposób wykorzystuje się m.in. podgardla, ozory, a także wątroby i nerki. Najpopularniejsze powstające z nich wędliny tego typu to kaszanka oraz salcesony, które powstają w licznych odmianach – jako czarny, ozorkowy, biały, domowy czy wiejski. Zainteresowaniem cieszą się także pasztetowe – białe oraz wątrobiane. Niezwykle lubiane są ponadto wszelkiego rodzaju pasztety pieczone z dodatkiem wzbogacających smak składników takich jak choćby lekko kwaskowa, ale jednocześnie słodkawa żurawina.

Wędliny podrobowe – jaki jest sekret ich popularności?

Tradycja jedzenia podrobów wzięła się z chęci zagospodarowania nie tylko wszystkich rodzajów mięsa, ale także innych części zwierząt mających wiele walorów smakowych i zawierających sporą ilość cennych składników odżywczych. Odpowiednio przyrządzone okazują się przebojem kulinarnym jadanym na śniadania i kolacje, jak również przy rozmaitych okazjach, a w wielu przypadkach także serwowanymi na ciepło. Warto też pamiętać, że wędliny podrobowe na ogół charakteryzują się niższą ceną, niż gatunki uznawane za bardziej luksusowe, są jednak cenione przede wszystkim z powodu różnorodności oferowanych smaków i szerokiej oferty.