O firmie Drąg z Góry Motycznej na Podkarpaciu

wędliny

Nasz zakład powstawał w latach 80. W tym czasie produkcja obejmowała przede wszystkim kiełbasę swojską. W późniejszych latach asortyment firmy zaczął się powiększać o wysokojakościowe i tradycyjne wyroby. Obecnie oferujemy rozmaite rodzaje kiełbas, a także inne tradycyjne przetwory mięsne wyprodukowane z wysokiej jakości polskiego mięsa, w tym przetwory:

  • pieczone,
  • wędzone,
  • podrobowe.

Na szczególną uwagę zasługuje nasza szynka górska produkowana wyłącznie z naturalnych składników. Jest to specjał, który zyskał uznanie wśród wielu naszych klientów. Starannie wędzona szynka stanowi ucztę dla podniebienia.

Jak przetwarzamy mięso?

Swoje wyroby produkujemy zarówno z mięsa pochodzącego z naszej ubojni, jak i od dostawców zewnętrznych. Ubój trzody prowadzony jest przez nasz zakład dwa razy w tygodniu:

  • w poniedziałki,
  • czwartki.

Uzyskane w ten sposób mięso wędzimy lub pieczemy. Nasze wyroby charakteryzują się soczystością, bogatym składem, naturalnością, a przede wszystkim są zdrowe i idealne do codziennego spożycia. Mięso wędzimy tradycyjnymi metodami. Dzięki temu produkty zyskują unikatowy smak i aromat, które skuszą niejednego smakosza naturalnych wyrobów mięsnych. Dla osób o wymagającym podniebieniu mamy zdrowe wędzonki eko.
Możemy zaproponować Państwu także mięso pieczone i nadziewane. Specjalizujemy się w produkcji rolad wieprzowych i wołowych nadziewanych naturalnymi i świeżymi składnikami.

Sekret smaku leży w tradycji

Receptura kiełbasy swojskiej z Góry Motycznej została przekazana właścicielowi zakładu wiele lat temu przez ojca. W latach 50-tych już jako mały chłopiec pomagał przy świniobiciu. Bardzo go to interesowało, więc postanowił, że będzie zdobywał dalszą wiedzę zawodową w szkole. Uczęszczał do Zespołu Szkół Zawodowych w Dębicy na kierunek masarz, a praktyki odbywał w słynnych na cały świat Zakładach Mięsnych. Już w trakcie nauki w szkole zdobył zaufanie mieszkańców wsi i wykonywał kiełbasę w ich domach.

Przez wiele lat w swoim domu z pomocą żony i córek wyrabiał kiełbasę w blaszanej balii. Najpierw mielił mięso i pieprz, obierał i kroił czosnek, później wędził przez kilka godzin w małej, przydomowej wędzarni. Kiełbasę sprzedawał w Dębicy, a z czasem zdobył klientów także w Krakowie. Sposób wykonywania kiełbasy i wędzenia był zawsze tematem, o którym z pasją rozmawiał z rodziną.

Współpraca z polskimi producentami

Mięso do wyrobu kiełbasy jest pozyskiwane z trzody chlewnej pochodzącej z powiatu dębickiego, a w szczególności z okolicznych miejscowości Góry Motycznej. Producentami trzody są rolnicy zajmujący się także uprawą zboża i ziemniaków. Trzoda jest chowana zatem na paszy własnej produkcji, dzięki czemu mięso ma bardzo dobrą jakość. Czosnek, który jest tak mocno wyczuwalny w kiełbasie, również pochodzi od producenta z Podkarpacia. Pieprz natomiast jest zawsze mielony w zakładzie tuż przed dodaniem do mięsa, co wpływa na walory smakowe kiełbasy. Dzięki praktykom, które stosujemy na co dzień nasze wyroby charakteryzują się:

  • zawartością wysokogatunkowej wołowiny i wieprzowiny,
  • zawartością naturalnych dodatków smakowych,
  • niepowtarzalnym smakiem i aromatem,
  • bogatym składem.

Trzoda chlewna jest ubijana w naszej ubojni z zachowaniem zasad i wymogów o dobrostanie zwierząt. Nie praktykujemy nastrzykiwania mięsa w celu zwiększenia jego wydajności oraz nie stosujemy substancji przedłużających trwałość i świeżość mięsa.

Nasze placówki

Świeże mięso i przetwory mięsne sprzedawane są w naszych firmowych sklepach. Jeden z nich znajduje się niedaleko siedziby firmy w Górze Motycznej, a dwa pozostałe usytuowane są w Dębicy przy ul. Piaski 16A. Nasze wyroby można również zakupić na firmowym stoisku w Galerii Dębickiej, a także w wielu współpracujących z nami lokalach handlowych.

Warto odnotować, że kilka placówek oświaty, w tym szkoły i przedszkola, składają regularne zamówienia na nasze mięso, by przygotować z niego posiłki dla dzieci w stołówkach. Fakt ten bardzo nas cieszy, ponieważ dowodzi wysokiej jakości naszych produktów oraz stanowi potwierdzenie wyśmienitego smaku.