Blog

Wędzone mięso

Które wędzonki cieszą się największą popularnością?

Wiele osób, które chcą spożywać smacznie, a przede wszystkim wartościowe produkty, zwraca się coraz częściej ku wyrobom mocno wpisanym w nasze tradycje kulinarne. Do cieszących się ogromną popularnością wśród rozmaitych przetworów mięsnych należą wędliny wybierane jako składnik kanapek, lecz również stosowane jako dodatek do sałatek czy niektórych dań przyrządzanych na ciepło. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wędzonki wieprzowe, wyróżniające się swoimi walorami smakowymi, atrakcyjnym wyglądem oraz obfitością niezbędnych w zdrowej diecie składników odżywczych. Przekonajmy się, co warto wiedzieć o wędzonkach i które z nich są najbardziej cenione.

Czytaj więcej

krojenie pieczonej szynki wieprzowej

Zdrowa szynka jako naturalne źródło witamin

Polskie tradycje kulinarne ściśle wiążą się ze sztuką masarską i tworzeniem wyjątkowo smacznych i aromatycznych wędlin. Od pokoleń najchętniej zjadanym, a zarazem szczególnie cenionym rodzajem mięsa wykorzystywanym na wiele sposobów zarówno w wędliniarstwie, jak i rozmaitych przepisach klasycznych potraw jest wieprzowina. Jeżeli chodzi o te fragmenty tuszy, które są uważane za najsmakowitsze i wybierane przede wszystkim na świąteczne stoły oraz specjalne okazje są szynki wieprzowe. Będą one ozdobą stołów podczas Świąt Wielkanocnych, ale także w tracie ważnych uroczystości rodzinnych od chrzcin po komunie. Przekonajmy się, co wpływa na zainteresowanie szynkami i sprawdźmy, jakie są ich walory odżywcze.

Czytaj więcej

mięso ppieczone

Mięsne wyroby pieczone. Polecane przysmaki

Mięso jest produktem, który dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, a przy tym wyróżnia się swoimi walorami smakowymi. Tradycyjnie jest spożywane w różnej formie. Poza potrawami przyrządzanymi na ciepło, do których wykorzystuje się mięso smażone lub gotowane, ogromną popularnością cieszą się również różne postaci wędlin – parzonych, wędzonych lub peklowanych. Jedną ze specjalności klasycznej kuchni polskiej są jednak również niezwykle atrakcyjne wyroby pieczone, które są na ogół jadane na zimno w formie kanapek lub same. Przekonajmy się, co cechuje mięsa pieczone i sprawdźmy, które z wyrobów tego rodzaju cieszą się zainteresowaniem.

Czytaj więcej

kiełbasa na grillu

Jaka kiełbasa najlepiej nadaje się na grilla?

Kiełbasy należą do najbardziej charakterystycznych wędlin wytwarzanych w naszym kraju, a zarazem są ściśle związane z naszą tradycją kulinarną. Spożywa się je chętnie zarówno z okazji najważniejszych świąt m.in. jako ważny składnik wielkanocnego żurku lub białego barszczu, a także na co dzień – w cieszącym się wielką popularnością bigosie jadanym najczęściej zimą, lecz również na kanapkach czy w postaci gotowanej lub pieczonej, jak to ma miejsce zwłaszcza w przypadku kiełbas białych. W przypadku konsumpcji na zimno wybierane są równie często kiełbasy szerokie – grubo rozdrobnione np. krakowska bądź żywiecka. Jeśli mają być jedzone na ciepło, z reguły konsumenci stawiają na tradycyjne kiełbasy cienkie i średnio rozdrobnione jak toruńska lub zwyczajna. Coraz częściej kiełbasa jest też przyrządzana na grillu. Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

Czytaj więcej

porcje surowego mięsa wieprzowego

Rola mięsa wieprzowego w polskiej kuchni

Polskie tradycje kulinarne to mozaika składająca się zarówno z potraw kuchni ludowej, jak i dań bardziej wyrafinowanych i przygotowywanych wyłącznie na specjalne okazje. Mięso wieprzowe jest składnikiem, który pojawia się w największej ilości produktów żywnościowych, zwłaszcza w cenionych w naszym kraju i często spożywanych wędlinach. Mimo zmian zachodzących w zwyczajach związanych z przygotowywaniem i komponowaniem posiłków wieprzowina pozostaje popularna oraz jest chętnie wybierana zarówno jako rozmaite gatunki wędlin, jak i w postaci surowej.

Czytaj więcej

wędzonki

Po czym poznać wędzonki klasy premium?

Wędliny należą do przetworów mięsnych, które tradycyjnie są spożywane najczęściej, zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i bogatą zawartość składników odżywczych. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza wędzonki klasy premium, które są wybierane na specjalne okazje, a także chętnie kupowane przez osoby przykładające dużą wagę do jakości wyrobów. Przekonajmy się, czym wyróżniają się wędliny tego typu i sprawdźmy, jakie z nich są szczególnie warte uwagi.

Czytaj więcej

kiełbasy na stoisku mięsnym

Najpopularniejsze rodzaje kiełbas

Kiełbasy to tradycyjne polskie wędliny, które wzbogacane odpowiednio dobranymi przyprawami cieszą wyraźnie wyczuwalnym smakiem oraz zawierają bogactwo składników odżywczych. Kiełbasy są produkowane z różnych mięs – najczęściej z cieszącej się popularnością wieprzowiny. Tradycyjne kiełbasy są jedzone na zimno, korzysta się z nich również przy przygotowywaniu wielu potraw. Urozmaica się nimi smak zup, zwłaszcza żurku i grochówki, stanowią jeden z podstawowych składników bigosu, dodaje się je również do jajecznicy i fasolki po bretońsku. Przekonajmy się, jakie wędliny możemy zaliczać do kiełbas i sprawdźmy, jakie ich gatunki mają najwięcej zwolenników.

Czytaj więcej

stek wołowy

Walory smakowe mięsa wołowego

Wołowina należy do mięs, które są chętnie i powszechnie używane zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i przy nowoczesnych potrawach. Wśród licznych zalet mięsa wołowego znajduje się bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych, a także niepowtarzalny smak niezależnie od postaci, w jakiej jest spożywane. Do najczęściej wykorzystywanych części tuszy wołowej, a zarazem najbardziej cenionych należą polędwica i udziec, w tym ligawa oraz zrazowa górna i dolna. Popularne i równie smaczne są również antrykot i rostbef, a także szponder, karkówka oraz łopatka. Przekonajmy się, jaką wartość odżywczą ma wołowina i sprawdźmy, w jaki sposób jest najchętniej wykorzystywana.

Czytaj więcej

wędzone wędliny

Jak powstaje wędzonka?

Tradycje kulinarne są cenione przez większość osób szukających wartościowych produktów, które można wykorzystać przy przyrządzaniu codziennych posiłków. Wśród wyrobów, które cieszą się największą popularnością, jeżeli chodzi o wędliny znajdują się rozmaite wędzonki wieprzowe. Wyróżniają się one nie tylko bogactwem oferowanego smaku i aromatu, apetycznym wyglądem, ale również zawartością wielu koniecznych w zdrowej i smacznej diecie składników odżywczych. Przekonajmy się, czym są wędzonki i sprawdźmy, w jaki sposób powstają.

Czytaj więcej

kaszanka

Czym charakteryzują się wędliny podrobowe?

Wędliny są jednym z większych bogactw kulinarnych klasycznej polskiej kuchni. Jada się je zarówno w postaci dodatków do kanapek, jak i dodaje do tradycyjnych potraw takich jak choćby popularny bigos czy różne zupy od żurku po grochówkę. Poza rarytasami jak szynka, baleron lub polędwica, zainteresowaniem cieszą się również wszelkiego typu kiełbasy od zwyczajnej po krakowską suchą lub parzoną. Wśród wielu typów wędlin naszą specjalnością są także wędliny podrobowe o charakterystycznym i niezwykle wyrazistym smaku. Przekonajmy się, co składa się na tak wielkie uznanie dla wyrobów tego rodzaju i zobaczmy, które z nich są wybierane najczęściej.

Czytaj więcej