Blog

taca wędlin

Jakie korzyści płyną ze spożywania mięsa?

Spożywanie mięsa może przynieść wiele korzyści dla Twojego organizmu. Jest ono źródłem wielu składników odżywczych oraz mikroelementów, które występują w postaci lepiej przyswajalnej niż te, obecne w produktach roślinnych. Wybierając mięso, pamiętaj jednak, by było ono dobrej jakości i pochodziło od zaufanych dostawców.

Czytaj więcej

golonka pieczona

Jak powstaje golonka tradycyjna?

Niegdyś często podawana na szlacheckich stołach, obecnie gości na licznych festiwalach piwa i produktów tradycyjnych w miastach i miasteczkach całej Polski. Mowa oczywiście o golonce. Do naszego kraju trafiła prosto z Bawarii i szybko zaczęła cieszyć się dużą popularnością ze względu na walory smakowe i szczególny aromat.

Czytaj więcej

różne rodzaje kiełbas

Po czym rozpoznać wędliny bez konserwantów?

Jednym z największych problemów przy wytwarzaniu żywności jest sprawienie, że zachowa ona swoje walory przez możliwie długi czas i będzie się nadawała do spożycia przez wiele dni, tygodni, a nawet miesięcy od momentu jej wyprodukowania. Sposobem stosowanym przez wielkie koncerny jest używanie sztucznych konserwantów, które wprawdzie chronią wyroby przed szybkim zepsuciem się, ale jednocześnie mogą być szkodliwe dla zdrowia. Część mniejszych wytwórców oferuje jednak wędliny naturalne, które nie zawierają żadnych chemikaliów tego rodzaju. Przekonajmy się, czy i jak można zorientować się, które przetwory mięsne powstały bez użycia niezdrowych dodatków.

Czytaj więcej

Wędzone mięso

Które wędzonki cieszą się największą popularnością?

Wiele osób, które chcą spożywać smacznie, a przede wszystkim wartościowe produkty, zwraca się coraz częściej ku wyrobom mocno wpisanym w nasze tradycje kulinarne. Do cieszących się ogromną popularnością wśród rozmaitych przetworów mięsnych należą wędliny wybierane jako składnik kanapek, lecz również stosowane jako dodatek do sałatek czy niektórych dań przyrządzanych na ciepło. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wędzonki wieprzowe, wyróżniające się swoimi walorami smakowymi, atrakcyjnym wyglądem oraz obfitością niezbędnych w zdrowej diecie składników odżywczych. Przekonajmy się, co warto wiedzieć o wędzonkach i które z nich są najbardziej cenione.

Czytaj więcej

krojenie pieczonej szynki wieprzowej

Zdrowa szynka jako naturalne źródło witamin

Polskie tradycje kulinarne ściśle wiążą się ze sztuką masarską i tworzeniem wyjątkowo smacznych i aromatycznych wędlin. Od pokoleń najchętniej zjadanym, a zarazem szczególnie cenionym rodzajem mięsa wykorzystywanym na wiele sposobów zarówno w wędliniarstwie, jak i rozmaitych przepisach klasycznych potraw jest wieprzowina. Jeżeli chodzi o te fragmenty tuszy, które są uważane za najsmakowitsze i wybierane przede wszystkim na świąteczne stoły oraz specjalne okazje są szynki wieprzowe. Będą one ozdobą stołów podczas Świąt Wielkanocnych, ale także w tracie ważnych uroczystości rodzinnych od chrzcin po komunie. Przekonajmy się, co wpływa na zainteresowanie szynkami i sprawdźmy, jakie są ich walory odżywcze.

Czytaj więcej

mięso ppieczone

Mięsne wyroby pieczone. Polecane przysmaki

Mięso jest produktem, który dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, a przy tym wyróżnia się swoimi walorami smakowymi. Tradycyjnie jest spożywane w różnej formie. Poza potrawami przyrządzanymi na ciepło, do których wykorzystuje się mięso smażone lub gotowane, ogromną popularnością cieszą się również różne postaci wędlin – parzonych, wędzonych lub peklowanych. Jedną ze specjalności klasycznej kuchni polskiej są jednak również niezwykle atrakcyjne wyroby pieczone, które są na ogół jadane na zimno w formie kanapek lub same. Przekonajmy się, co cechuje mięsa pieczone i sprawdźmy, które z wyrobów tego rodzaju cieszą się zainteresowaniem.

Czytaj więcej

kiełbasa na grillu

Jaka kiełbasa najlepiej nadaje się na grilla?

Kiełbasy należą do najbardziej charakterystycznych wędlin wytwarzanych w naszym kraju, a zarazem są ściśle związane z naszą tradycją kulinarną. Spożywa się je chętnie zarówno z okazji najważniejszych świąt m.in. jako ważny składnik wielkanocnego żurku lub białego barszczu, a także na co dzień – w cieszącym się wielką popularnością bigosie jadanym najczęściej zimą, lecz również na kanapkach czy w postaci gotowanej lub pieczonej, jak to ma miejsce zwłaszcza w przypadku kiełbas białych. W przypadku konsumpcji na zimno wybierane są równie często kiełbasy szerokie – grubo rozdrobnione np. krakowska bądź żywiecka. Jeśli mają być jedzone na ciepło, z reguły konsumenci stawiają na tradycyjne kiełbasy cienkie i średnio rozdrobnione jak toruńska lub zwyczajna. Coraz częściej kiełbasa jest też przyrządzana na grillu. Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

Czytaj więcej

porcje surowego mięsa wieprzowego

Rola mięsa wieprzowego w polskiej kuchni

Polskie tradycje kulinarne to mozaika składająca się zarówno z potraw kuchni ludowej, jak i dań bardziej wyrafinowanych i przygotowywanych wyłącznie na specjalne okazje. Mięso wieprzowe jest składnikiem, który pojawia się w największej ilości produktów żywnościowych, zwłaszcza w cenionych w naszym kraju i często spożywanych wędlinach. Mimo zmian zachodzących w zwyczajach związanych z przygotowywaniem i komponowaniem posiłków wieprzowina pozostaje popularna oraz jest chętnie wybierana zarówno jako rozmaite gatunki wędlin, jak i w postaci surowej.

Czytaj więcej

wędzonki

Po czym poznać wędzonki klasy premium?

Wędliny należą do przetworów mięsnych, które tradycyjnie są spożywane najczęściej, zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i bogatą zawartość składników odżywczych. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza wędzonki klasy premium, które są wybierane na specjalne okazje, a także chętnie kupowane przez osoby przykładające dużą wagę do jakości wyrobów. Przekonajmy się, czym wyróżniają się wędliny tego typu i sprawdźmy, jakie z nich są szczególnie warte uwagi.

Czytaj więcej

kiełbasy na stoisku mięsnym

Najpopularniejsze rodzaje kiełbas

Kiełbasy to tradycyjne polskie wędliny, które wzbogacane odpowiednio dobranymi przyprawami cieszą wyraźnie wyczuwalnym smakiem oraz zawierają bogactwo składników odżywczych. Kiełbasy są produkowane z różnych mięs – najczęściej z cieszącej się popularnością wieprzowiny. Tradycyjne kiełbasy są jedzone na zimno, korzysta się z nich również przy przygotowywaniu wielu potraw. Urozmaica się nimi smak zup, zwłaszcza żurku i grochówki, stanowią jeden z podstawowych składników bigosu, dodaje się je również do jajecznicy i fasolki po bretońsku. Przekonajmy się, jakie wędliny możemy zaliczać do kiełbas i sprawdźmy, jakie ich gatunki mają najwięcej zwolenników.

Czytaj więcej