Blog

kiełbasy na stoisku mięsnym

Najpopularniejsze rodzaje kiełbas

Kiełbasy to tradycyjne polskie wędliny, które wzbogacane odpowiednio dobranymi przyprawami cieszą wyraźnie wyczuwalnym smakiem oraz zawierają bogactwo składników odżywczych. Kiełbasy są produkowane z różnych mięs – najczęściej z cieszącej się popularnością wieprzowiny. Tradycyjne kiełbasy są jedzone na zimno, korzysta się z nich również przy przygotowywaniu wielu potraw. Urozmaica się nimi smak zup, zwłaszcza żurku i grochówki, stanowią jeden z podstawowych składników bigosu, dodaje się je również do jajecznicy i fasolki po bretońsku. Przekonajmy się, jakie wędliny możemy zaliczać do kiełbas i sprawdźmy, jakie ich gatunki mają najwięcej zwolenników.

Czytaj więcej

stek wołowy

Walory smakowe mięsa wołowego

Wołowina należy do mięs, które są chętnie i powszechnie używane zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i przy nowoczesnych potrawach. Wśród licznych zalet mięsa wołowego znajduje się bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych, a także niepowtarzalny smak niezależnie od postaci, w jakiej jest spożywane. Do najczęściej wykorzystywanych części tuszy wołowej, a zarazem najbardziej cenionych należą polędwica i udziec, w tym ligawa oraz zrazowa górna i dolna. Popularne i równie smaczne są również antrykot i rostbef, a także szponder, karkówka oraz łopatka. Przekonajmy się, jaką wartość odżywczą ma wołowina i sprawdźmy, w jaki sposób jest najchętniej wykorzystywana.

Czytaj więcej

wędzone wędliny

Jak powstaje wędzonka?

Tradycje kulinarne są cenione przez większość osób szukających wartościowych produktów, które można wykorzystać przy przyrządzaniu codziennych posiłków. Wśród wyrobów, które cieszą się największą popularnością, jeżeli chodzi o wędliny znajdują się rozmaite wędzonki wieprzowe. Wyróżniają się one nie tylko bogactwem oferowanego smaku i aromatu, apetycznym wyglądem, ale również zawartością wielu koniecznych w zdrowej i smacznej diecie składników odżywczych. Przekonajmy się, czym są wędzonki i sprawdźmy, w jaki sposób powstają.

Czytaj więcej

kaszanka

Czym charakteryzują się wędliny podrobowe?

Wędliny są jednym z większych bogactw kulinarnych klasycznej polskiej kuchni. Jada się je zarówno w postaci dodatków do kanapek, jak i dodaje do tradycyjnych potraw takich jak choćby popularny bigos czy różne zupy od żurku po grochówkę. Poza rarytasami jak szynka, baleron lub polędwica, zainteresowaniem cieszą się również wszelkiego typu kiełbasy od zwyczajnej po krakowską suchą lub parzoną. Wśród wielu typów wędlin naszą specjalnością są także wędliny podrobowe o charakterystycznym i niezwykle wyrazistym smaku. Przekonajmy się, co składa się na tak wielkie uznanie dla wyrobów tego rodzaju i zobaczmy, które z nich są wybierane najczęściej.

Czytaj więcej

kiełbasa swojska

Jakie przetwory mięsne najbardziej cenią Polacy?

Rodzaj codziennej diety ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Wybierane jedzenie nie tylko dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, ale także daje przyjemność płynącą z oferowanego bogactwa smaków i aromatów. Wśród najchętniej spożywanych pokarmów zainteresowaniem cieszą się niezmiennie przetwory mięsne. Przekonajmy się, dlaczego ich jedzenie jest tak popularne i sprawdźmy, w jakiej postaci jest kupowane najchętniej.

Czytaj więcej