Jak powstaje golonka tradycyjna?

Niegdyś często podawana na szlacheckich stołach, obecnie gości na licznych festiwalach piwa i produktów tradycyjnych w miastach i miasteczkach całej Polski. Mowa oczywiście o golonce. Do naszego kraju trafiła prosto z Bawarii i szybko zaczęła cieszyć się dużą popularnością ze względu na walory smakowe i szczególny aromat.

Golonka posiada ciemne mięso o intensywnym smaku

Golonką nazywa się część nogi wieprzowej, odciętą na wysokości 1/3 kości, zaczynając od stawu nadgarstkowego lub kolanowego. W zależności od miejsca, z którego pochodzi, wyróżnia się golonkę przednią oraz tylną. Różnią się one zawartością mięsa, ponieważ w tylnej jest go więcej, jednak są identyczne pod względem wartości odżywczych.

Mięso znajdujące się w golonce jest ciemne i ma intensywny smak. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, zachowuje soczystość nawet po długiej obróbce termicznej. Cenione jest również ze względu na wysoką zawartość kolagenu. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje dania będą wykonane z produktów najwyższej jakości, to skorzystaj z naszej oferty przetworów mięsnych Dębica.

W jaki sposób przyrządzić golonkę w domu?

Domowym sposobem można golonkę przyrządzić zarówno w postaci gotowanej jak i pieczonej. Często łączy się ją z warzywami lub zasmażaną kapustą. Pasują do niej także kiszone ogórki, dodatek chrzanu lub musztardy. Przez swoją kaloryczność, do golonki poleca się stosować przyprawy ułatwiające trawienie, takie jak kurkuma, cynamon lub pieprz czarny.

Najczęściej golonkę serwuje się z ziemniakami lub chlebem. Marynowana w piwie, a następnie upieczona, zachowuje złocistą i chrupiącą skórkę. Golonkę z powodzeniem można również peklować i wędzić. Smakuje także na zimno w formie wędliny do pieczywa. Można ja mrozić, zarówno w formie surowej, jak i po upieczeniu.