Jakie korzyści płyną ze spożywania mięsa?

Spożywanie mięsa może przynieść wiele korzyści dla Twojego organizmu. Jest ono źródłem wielu składników odżywczych oraz mikroelementów, które występują w postaci lepiej przyswajalnej niż te, obecne w produktach roślinnych. Wybierając mięso, pamiętaj jednak, by było ono dobrej jakości i pochodziło od zaufanych dostawców.

Wybieraj mięso przygotowywane tradycyjnie

Mięso jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy tkanek i ogólnego funkcjonowania organizmu. Warto w tym miejscu podkreślić, że białko to jest znacznie lepiej przyswajalne niż to, które występuje w produktach roślinnych. W mięsie występują także aminokwasy, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm.

Nie da się ukryć, że najbardziej odżywcze i pełnowartościowe są produkty pochodzące od zaufanych producentów, niestosujących szkodliwych konserwantów i wypełniaczy. Z tego względu szczególnie polecamy nasze wędliny tradycyjne Dębica, które przygotowujemy już kilkadziesiąt lat według klasycznych receptur.

Mięso jest źródłem wielu mikro- i makroelementów

Produkty odzwierzęce zawierają także szereg mikro- i makroelementów. Są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, a także wapnia, magnezu i cynku. Znajdują się w nim także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. A oraz E. W mięsie są także witaminy z grupy B, w tym niewystępująca naturalnie w diecie roślinnej witamina B12. Brak wymienionych składników odżywczych może powodować anemię oraz skurcze mięśni.

Regularne spożywanie mięsa ma również znaczny wpływ na budowanie masy mięśniowej, zwłaszcza jeśli wykonujesz intensywne treningi. Dodatkowo, odpowiednio zbilansowany, mięsny posiłek pozwoli Ci na dłużej zachować sytość. Dzięki temu, mniej będziesz podjadać między posiłkami i łatwiej Ci będzie zachować zdrową sylwetkę.