Które wędzonki cieszą się największą popularnością?

Wiele osób, które chcą spożywać smacznie, a przede wszystkim wartościowe produkty, zwraca się coraz częściej ku wyrobom mocno wpisanym w nasze tradycje kulinarne. Do cieszących się ogromną popularnością wśród rozmaitych przetworów mięsnych należą wędliny wybierane jako składnik kanapek, lecz również stosowane jako dodatek do sałatek czy niektórych dań przyrządzanych na ciepło. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wędzonki wieprzowe, wyróżniające się swoimi walorami smakowymi, atrakcyjnym wyglądem oraz obfitością niezbędnych w zdrowej diecie składników odżywczych. Przekonajmy się, co warto wiedzieć o wędzonkach i które z nich są najbardziej cenione.

Czym są i jak powstają wędzonki?

Wędzonki to wędliny wytwarzane z mięsa, które jest poddawane działaniu wysokiej temperatury oraz substancji uwalnianych wraz z dymem uzyskiwanym ze spalania starannie wyselekcjonowanych gatunków drewna w ściśle kontrolowanych warunkach. Pozwala to na osiągnięcie wyjątkowego aromatu i niezwykle bogatego smaku, a przy tym gwarantuje wysoką trwałość, ponieważ proces ten ma również działanie konserwujące. Wędzeniu poddaje się z reguły większe kawałki mięsa, ale także wszelkie gatunki kiełbas. Powszechną praktyką jest wcześniejsze peklowanie mięs, co poprawia kruchość wyrobu oraz urozmaica jego smak. Część wędlin powstaje w wyniku wędzenia gorącego, tj. w temperaturze powyżej 45°C, inne są wędzone na ciepło, a więc przy temperaturze wynoszącej co najwyżej 40°C. Korzysta się także z wędzenia na zimno, gdzie temperatura sięga do 25°C.

Jakie są rodzaje wędzonek?

Bardzo popularnymi wędzonkami są szynki np. staropolska, orzech, górska lub z liściem. Chętnie wybierane są też polędwice np. sopocka i góralska oraz schaby w ziołach. Konsumenci cenią także boczek wędzony oraz baleron.