Jaka kiełbasa najlepiej nadaje się na grilla?

Kiełbasy należą do najbardziej charakterystycznych wędlin wytwarzanych w naszym kraju, a zarazem są ściśle związane z naszą tradycją kulinarną. Spożywa się je chętnie zarówno z okazji najważniejszych świąt m.in. jako ważny składnik wielkanocnego żurku lub białego barszczu, a także na co dzień – w cieszącym się wielką popularnością bigosie jadanym najczęściej zimą, lecz również na kanapkach czy w postaci gotowanej lub pieczonej, jak to ma miejsce zwłaszcza w przypadku kiełbas białych. W przypadku konsumpcji na zimno wybierane są równie często kiełbasy szerokie – grubo rozdrobnione np. krakowska bądź żywiecka. Jeśli mają być jedzone na ciepło, z reguły konsumenci stawiają na tradycyjne kiełbasy cienkie i średnio rozdrobnione jak toruńska lub zwyczajna. Coraz częściej kiełbasa jest też przyrządzana na grillu. Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

Popularność kiełbasy z grilla

Kiełbasa z grilla to najpopularniejsze danie przygotowywane podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodziną odbywających się w przydomowym ogrodzie. Pieczona na żarze powstającym ze spalanego węgla drzewnego zyskuje wspaniały zapach i aromat, kusząc przyrumienioną skórką oraz świetnym i tak lubianym przez niemal wszystkich smakiem. Wspólne grillowanie to jednak nie tylko atrakcja kulinarna, ale też sposób na wspólne spędzanie czasu i przygotowywanie posiłku.

Jakie kiełbasy warto wybierać do grillowania?

Najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o kiełbasy, które mają być podawane z grilla, są kiełbasy cienkie i średnio rozdrobnione o średniej albo nieco większej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdzają się tu gatunki specjalnie w tym celu wytwarzane i nieco mocniej przyprawione np. kiełbasa grillowa, lecz nie ma przeszkód, by korzystać również z innych rodzajów np. kiełbasy zwyczajnej czy popularnej.