Najpopularniejsze rodzaje kiełbas

Kiełbasy to tradycyjne polskie wędliny, które wzbogacane odpowiednio dobranymi przyprawami cieszą wyraźnie wyczuwalnym smakiem oraz zawierają bogactwo składników odżywczych. Kiełbasy są produkowane z różnych mięs – najczęściej z cieszącej się popularnością wieprzowiny. Tradycyjne kiełbasy są jedzone na zimno, korzysta się z nich również przy przygotowywaniu wielu potraw. Urozmaica się nimi smak zup, zwłaszcza żurku i grochówki, stanowią jeden z podstawowych składników bigosu, dodaje się je również do jajecznicy i fasolki po bretońsku. Przekonajmy się, jakie wędliny możemy zaliczać do kiełbas i sprawdźmy, jakie ich gatunki mają najwięcej zwolenników.

Jakie wędliny zaliczamy do kiełbas?

Kiełbasy są przetworami mięsnymi powstającymi z rozdrobnionego mięsa oraz tłuszczu, które zostały odpowiednio zakonserwowane np. przez wędzenie, peklowanie czy pieczenie, a także oferowanymi jako dojrzewające lub parzone. Poszczególne gatunki kiełbas różnią się od siebie wielkością kawałków. Mogą one być poddawane homogenizacji, jak w przypadku parówek, serdelków oraz mortadeli, a także drobno rozdrobnione, czego przykładem mogą być popularne metki. Największą popularność zdobywają jednak kiełbasy średnio rozdrobnione takie jak m.in. zwyczajna, toruńska czy kabanosy, jak również grubo rozdrobnione, do których zaliczamy np. kiełbasę krakowską, dębicką i szynkową. Do najbardziej charakterystycznych cech kiełbasy należy jadalna osłonka, która może być naturalna tj. wykonana z odpowiednio oczyszczonego i przygotowanego jelita lub sztuczna.

Jakie rodzaje kiełbas są wybierane najchętniej?

Kiełbasy są chętnie jadane zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Gatunki cieszące się największym uznaniem to kiełbasa zwyczajna, rzeszowska, lubuska i popularna, a także grillowa. Wielu zwolenników mają także uważane za wyrób delikatesowy kabanosy. Sekretem najlepszych kiełbas jest staranny dobór mięsa oraz utrzymywanie właściwych proporcji między jego rodzajami. Istotne są także dodawane przyprawy oraz odpowiednie wędzenie, które pozwala na wydobycie głębi smaków i aromatów.