Po czym poznać wędzonki klasy premium?

Wędliny należą do przetworów mięsnych, które tradycyjnie są spożywane najczęściej, zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i bogatą zawartość składników odżywczych. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza wędzonki klasy premium, które są wybierane na specjalne okazje, a także chętnie kupowane przez osoby przykładające dużą wagę do jakości wyrobów. Przekonajmy się, czym wyróżniają się wędliny tego typu i sprawdźmy, jakie z nich są szczególnie warte uwagi.

Jak powstają wędzonki?

Wędzonki powstają w wyniku utrwalania wyrobów mięsnych przy pomocy podwyższonej temperatury oraz związków chemicznych uwalnianych wraz z dymem powstającym podczas spalania wyselekcjonowanych gatunków drewna. Działają bakteriobójczo i konserwująco, a przy tym nadają wędlinom wyjątkowy smak i aromat. W zależności od rodzaju wyrobu stosuje się wędzenie zimne, w temperaturze nieprzekraczającej około 22°C, wędzenie ciepłe, gdzie maksymalna temperatura to 40° oraz gorące – powyżej 45°C. Do produkcji używa się z reguły większych kawałków mięsa np. części lub rzadziej całych szynek czy polędwic. Warto wspomnieć, że procesowi temu poddaje się także popularne kiełbasy. Wędzeniu najczęściej poddaje się mięso wieprzowe – na ogół są to szynki, łopatki, karkówki oraz schaby i boczki, a także podgardla. Proces wędzenia może być poprzedzony peklowaniem mięsa, co pomaga w zachowaniu odpowiedniej kruchości i konsystencji, a także wzbogaca doznania smakowe.

Jakie wędzonki należą do klasy premium?

Wędzonki premium to kategoria wyróżniana z uwagi na jakość wykorzystanych składnikówpieczołowite przestrzeganie receptur. W grupie tej znajdą się wyroby bez dodatkowych wypełniaczy i konserwantów, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Ważna będzie też wysoka zawartość mięsa. Wśród wędzonek klasy premium znajdują się m.in. szynka górska, szynka staropolska i tradycyjna, a także polędwica z wędzarnibaleron z wędzarni. Poza wyrobami typowo delikatesowymi warto pamiętać o pozostałych wędzonkach – na uwagę zasługuje również schab w ziołach, boczek wędzony i szeroki wybór różnych rodzajów szynek.