Rola mięsa wieprzowego w polskiej kuchni

Polskie tradycje kulinarne to mozaika składająca się zarówno z potraw kuchni ludowej, jak i dań bardziej wyrafinowanych i przygotowywanych wyłącznie na specjalne okazje. Mięso wieprzowe jest składnikiem, który pojawia się w największej ilości produktów żywnościowych, zwłaszcza w cenionych w naszym kraju i często spożywanych wędlinach. Mimo zmian zachodzących w zwyczajach związanych z przygotowywaniem i komponowaniem posiłków wieprzowina pozostaje popularna oraz jest chętnie wybierana zarówno jako rozmaite gatunki wędlin, jak i w postaci surowej.

Czym wyróżnia się wieprzowina?

Wieprzowina to mięso, które zawiera wiele białka oraz mikro i makroelementów. Znajdują się w niej m.in. witaminy z grupy B, a także witamina A i D oraz PP. Ma ono również sporą ilość łatwo przyswajalnego dla człowieka żelaza. Odpowiednio przyrządzona jest łatwo strawna, a nowoczesne metody hodowli sprawiają, że mięso to zawiera coraz mniej tłuszczu.

W jakiej formie w kuchni polskiej najchętniej jadana jest wieprzowina?

Wieprzowina przez długi czas była mięsem, które było łatwo dostępne, a zarazem cenione. Choć dawnej jadano ją okresowo i w niezbyt dużych ilościach, to głównym problemem było jej zakonserwowanie, co bez możliwości schłodzenia bywało trudne. Radzono sobie z tym wyzwaniem, wyrabiając rozmaite wędliny, które wędzone, peklowane czy suszone mogły być przechowywane dość długo i bez obaw o to, że ulegną zepsuciu. Wśród wędlin cieszących się popularnością znajdowały się kiełbasy, a także szynki, boczki oraz przygotowywane z podrobów salcesony. Chętnie wykorzystywano też słoninę oraz mięso świeże. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się m.in. pieczenie, ale również golonki, gulasze czy cieszące się uznaniem schabowemielone. Wieprzowina to też wspaniała baza do gotowania zup.