Zdrowa szynka jako naturalne źródło witamin

Polskie tradycje kulinarne ściśle wiążą się ze sztuką masarską i tworzeniem wyjątkowo smacznych i aromatycznych wędlin. Od pokoleń najchętniej zjadanym, a zarazem szczególnie cenionym rodzajem mięsa wykorzystywanym na wiele sposobów zarówno w wędliniarstwie, jak i rozmaitych przepisach klasycznych potraw jest wieprzowina. Jeżeli chodzi o te fragmenty tuszy, które są uważane za najsmakowitsze i wybierane przede wszystkim na świąteczne stoły oraz specjalne okazje są szynki wieprzowe. Będą one ozdobą stołów podczas Świąt Wielkanocnych, ale także w tracie ważnych uroczystości rodzinnych od chrzcin po komunie. Przekonajmy się, co wpływa na zainteresowanie szynkami i sprawdźmy, jakie są ich walory odżywcze.

Co przesądza o popularności szynek?

Szynki wieprzowe to spore fragmenty tylnej części tuszy wieprzowej, zawierające mięso o niezbyt wielkiej zawartości tłuszczu oraz o atrakcyjnej barwie i konsystencji. Walory smakowe w przypadku klasycznych wyrobów są wydobywane dzięki procesowi marynowania i wędzenia. Zarówno składniki dymów, jak i przyprawy używane do przygotowania zalewy mają bardzo duże znaczenie dla osiąganego smaku, zapachu i wyglądu. Wysokiej jakości regionalne wyroby masarskie wytwarzane tradycyjnie znacznie przewyższają masowo produkowane niby-szynki, które są nastrzykiwane wypełniaczami.

Jakie wartości odżywcze ma szynka?

Szynka jest częścią tuszy, która zawiera mięso o bardzo wysokiej jakości. Znajdziemy w nim znaczną ilość łatwo przyswajalnego białka oraz sporo mikro- i makroelementów. Będą w niej m.in. witamina A i D, a także PP, jak również witaminy z grupy B. Ma ono też dużą zawartość potrzebnego dla zdrowia żelaza. Cennym dodatkiem, który pomaga przy wchłanianiu niektórych witamin, jest obecność umiarkowanej ilości smacznego tłuszczu.